Plante
din Grădina Ielelor
Afin Românesc
Cultura afinului
Provenienta, caractieristici si sfaturi
Introdus in Romania in anii 60, afinul de cultura cu tufa inalta originar din America de Nord, a fost obtinut prin incrucisarea mai multor specii.
Afinul este o specie de arbusti fructiferi de clima racoroasa si umeda, fiind favorabile zonele montane si premontane pentru cultivarea lui.
Pentru cultura de afin, solul reprezinta un factor primordial. Trebuie sa fie fertil, structurat, avand o aeratie buna. Solurile brune, cu textura mijlocie, cu un continut ridicat de humus, un drenaj acvatic bun si puternic acide (pH=4,1-5,1) sunt cele cu maxima favorabile pentru aceasta cultura, dar vegeteaza bine in domeniul de pH cuprins intre 3.65 – 5,55.
Regimul aerohidric, care reprezinta practic mentinerea in zona de exploatare a sistemului radicular a unei cantitati suficiente si in acelasi timp concomitente de apa si aer, este de natura sa sustina procesele de crestere si rodire la nivelul potentialului biologic.
Drenajul solului trebuie sa fie unul bun. Astfel se mentine un nivel scazut al conductivitatii electrice si respectiv al solurilor solubile, care in conditiile in care ating valori mari pot reprezenta factori limitativi pentru cultura.
Intretinerea plantatiilor de afin se face prin lucrari de ingrijire si intretinere a solului, fertilizare, irigare, taierea de formare a tufelor, taierea de fructificare, taierea de regenerare si protectia fitosanitara.
Plantele de afin ating potentialul genetic de productie de 3-5 kg/tufa si chiar mai mult, in functie de soi, tehnologia de cultura, intretinerea si mentinerea starii de sanatate a plantelor, cultura AFINULUI fiind o investitie profitabila.
Varietati AFIN