Plante
din Grădina Ielelor
Agrișul
Cultura de agris. Ghid de plantare si ingrijire
Agrisul nu este o planta straina meleagurilor noastre, dimpotriva, acest arbust creste spontan in diferite zone geografice, putand fi cultivat si in gradini. Agrisul ofera in sezonul cald niste fructe gustoase si sanatoase, motiv principal pentru care merita sa incerci sa cultivi aceasta specie. Afla mai multe informatii despre cultura de agris si modalitatea de plantare si de ingrijire a acestei specii.Generalitati despre agris
Agrisul este o specie de arbust indigen care poate creste pana la circa un metru si jumatate inaltime. Acesta creste in mod natural in zone de deal si de munte si se deosebeste prin ramurile sale spinoase. Florile arbustului sunt mici si rosiatice sau verzui.Exista mai multe tipuri de arbusti fructiferi din familia agrisului care pot fi cultivati cu succes in gradina, cateva soiuri comune fiind:
- Agris Invicta: produce fructe de dimensiuni mari, cu forma alungita, iar recoltarea se realizeaza in luna iulie, in a doua jumatate a lunii.
- Agris Captivator: fructele acestei specii au dimensiuni mari, iar recoltarea se realizeaza la finalul lunii iunie.
- Hinnonmaki Alb: fructele acestui tip de arbust au dimensiuni medii si sunt dulci, iar recoltarea se face in prima parte a lunii iulie.
- Hinnonmaki Rosu: fructele acestei specii au dimensiuni mari si o aroma puternica, iar recoltarea se realizeaza la inceputul lunii iulie.
In ceea ce priveste clasificarea acestor arbusti care se pot planta in gradina, tipurile de agris se mai clasifica si in functie de perioada de maturare si de prezenta sau absenta ghimpilor.
Conditii de mediu necesare pentru infiintarea culturii de agris
Arbustul de agris nu este o specie foarte pretentioasa, acesta crescand in mod spontan pe teritoriul tarii noastre. Solul cel mai potrivit pentru cultura de agrise este aerist, hranitor, usor si are un bun drenaj. Totodata, aceasta specie preferă un sol usor acid, al carui pH se situeaza undeva in intervalul 4,8 – 5,2.
Unul dintre avantajele infiintarii culturii de agrise este faptul ca poti planta aceasta specie atat la soare, cat si in zone de semiumbra, cele din urma fiind o alegere mai potrivita.
Agrisul poate tolera pe timp de iarna temperaturi care coboara cu mult sub pragul de inghet, fiind in acelasi timp rezistent la canicula verii.
Metode de infiintare si inmultire a culturii de agris
La plantarea arbustilor fructiferi, inclusiv a agrisului, trebuie respectati o serie de pasi, primul fiind alegerea perioadei potrivite pentru plantare. Astfel, daca vrei sa infiintezi o cultura de agrise, trebuie sa demarezi lucrarile fie toamna, fie la inceputul primaverii. Inainte de infiintarea culturii de agrise, este recomandata scarificarea terenului, mai ales daca solul este unul greu si maruntirea si nivelarea acestuia. Totodata, se poate face si o fertilizare de baza inainte de plantare.
Agrisul se inmulteste prin butasi, iar inainte de plantarea acestora, firele care cresc pe radacina ar trebui retezate. La plantarea butasilor, se sapa gropi de circa 30-50 cm adancime, la distante de 1m pe rand, distanta dintre randuri fiind mai mare, de circa 2,5 m. In interiorul gropilor, se pune aproximativ un kilogram de pamant negru, pana la 3 kg de ingrasamant organic si cateva sute de grame de cenusa.
Fructele de agris se coc de regula in lunile iunie si iulie si cel mai bine este ca acestea sa fie consumate proaspete. Cu toate acestea, le poti folosi si in produse care se pot conserva pe termen lung, precum gem sau dulceata. Un alt avantaj este faptul ca se pot consuma si in stare proaspata pe o perioada mai lunga de timp deoarece rezista destul de mult timp in arbust. Recoltarea fructelor se face atunci cand pulpa lor incepe sa se inmoaie. Agrisul va produce fructe de abia in al doilea an de viata.
Ingrijirea culturii de agris
Cultura de agrise necesita multa apa, insa aceasta nu ar trebui sa balteasca niciodata la baza arbustului. Irigarea trebuie realizata regulat in perioadele secetoase din timpul verii. Cel mai eficient sistem de irigare pentru acest tip de cultura este cel prin picurare. Cantitatea de apa utilizata va varia in functie de cat de secetos este sezonul respectiv. Irigarea va continua si dupa recoltare si in luna august.
Fiind un arbust, agrisul necesita taieri regulate pentru a se dezvolta armonios si a da rod. Prin taiere, trebuie indepartate ramurile si lastarii batrani, deformati si uscati. La taiere, trebuie sa eviti indepartarea mugurilor de rod formati pe ramurile tinere.
Se aplica astfel taieri de formare in primul an, la inceputul primaverii, in cazul arbustilor plantati in toamna. Aceste taieri vizeaza doar arbustii sub forma de tufa, nu si pe cei altoiti pe tulpina. Prin taierea de formare, se vor reduce tulpinile la o inaltime de aproximativ 20 cm. Prin aceste taieri care se pot aplica in primii 5 ani, arbustul va creste mai des datorita noilor tulpini care se vor dezvolta.
Totodata, spre finalul primaverii, in lunile aprilie si mai, se pot aplica taieri in verde prin care se va indeparta excesul de lastari.
In ceea ce priveste fertilizarea acestor arbusti, ea se realizeaza de regula in prima faza in perioada februarie-martie, apoi in mod treptat pe parcursul perioadei de vegetatie. Fertilizatorii se pot utiliza sub forma de granule sau lichid. In cazul in care folosesti un sistem de irigare prin picurare, poti aplica usor si fertilizatori lichizi prin intermediul acestuia. Alegerea produselor se face in functie de deficitul de substante nutritive din sol.
Recoltarea si depozitarea fructelor
Recoltarea agriselor poate fi realizata in doua perioade. Prima are loc la inceputul perioadei de coacere a fructelor. Recolta obtinuta pe aceasta cale poate fi depozitata in lazi frigorifice si congelatoare pentru a fi folosita uletrior in produse cu termen lung de valabilitate cum ar fi dulceturile sau gemurile sau in diverse alte preparate culinare. Indata ce fructele s-au copt, acestea pot fi culese pentru a fi consumate proaspete.
Combaterea bolilor si daunatorilor
Agrisul este relativ rezistent atunci cand vine vorba de boli si daunatori, in comparatie cu alte specii de arbusti. Unul dintre principalii sai inamici sunt pasarile care ataca arbustul pentru a-i consuma fructele. Pentru a le tine la distanta, poti opta pentru clasica sperietoare sau ustensile mai moderne pe baza de ultrasunete. O metoda cu adevarat eficienta impotriva pasarilor este si ingradirea arbustului cu plasa.
Alti daunatori ai agrisului includ afidele, paianjenul rosu, paduchele fals testos al prunului, cotarul agrisului, viespea galbena a agrisului, paduchele de San Jose, molia coacazului.
Printre bolile care pot afecta cultura de agrise, putem regasi putregaiul cenusiu, fainarea, rugina, mana, virozele, septorioza coacazului. Pentru toate acestea, exista tratamente specifice, un produs fiind de multe ori eficient in combaterea mai multor boli. Indiferent de varianta pe care o alegi, trebuie respectate cu strictete instructiunile de utilizare ale produsului.
Fie ca sunt consumate proaspete sau congelate, agrisele prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, ajutandu-ne sa luptam impotriva anemiei si protejandu-ne ficatul si rinichii. Agrisul este totodata relativ usor de plantat si intretinut, adaptandu-se usor la orice mediu. In concluzie, nu poti avea parte decat de avantaje infiintand o cultura de agrise.