Plante

din Grădina Ielelor

Coriandru

Coriandrul, nume stiintific coriandrum sativum, este o planta aromatica si medicinala cunoscuta in intreaga lume si utilizata de mii de ani in terapia naturala. De la coriandru sunt utilizate in medicina naturista si in gastronomie toate organele!

Planta cunoscuta in popor sub numele de puciogna, buruiana-pucioasa sau piper-alb se remarca datorita mirosului intens si a cantitatii ridicate de uleiuri eterice.

In cultura chinezeasca coriandrul era o planta ce oferea viata vesnica. Cel mai cunoscut medic al antichitatii, Hipocrat, utiliza coriandrul pentru a trata numerose afectiuni. Urme de coriandru au fost descoperite si in mormantul celui mai cunoscut faron egiptean – Tutankamon.

In prezent coriandrul este nelipsit din toate bucatariile lumii. Aromatizeaza preparatele culinare, este ingredient principal in industria conservarii, este planta medicinala cu efecte minunate asupra organismului si este ingredient principal in industria cosmetica.

Coriandru: caracteristici generale

Coriandrul creste in toate zonele globului! Nu este o planta pretentioasa fata de conditiile climatice, pedologice si de umiditate fapt pentru care poate fi cultivata oriunde: pe camp, in sere, solarii sau chiar in ghivece, in casa.

Radacina coriandrului este pivotanta, slab dezvoltata si putin ramificata. Tulpina este cilindrica si are talia medie de 40-60 cm. Tulpina este ramificata doar in partea superioara. Frunzele de culoare verde deschis sunt diferentiate, in functie de pozitia de pe tulpina: cele situate la baza sunt lung petiolate, cu margini trilobate; frunzele situate la mijlocul tulpinii sunt penat sectate, cu lacinii late; in partea superioara a tulpinii se gasesc frunzele sesile penat sectate.

Florile de coriandru sunt marunte si grupate in umbrele compuse. Florile cu cinci petale au culoare alb sau roz pal. Fructele de coriandru sunt diachene sferice marunte (2-3 mm), au culoare galben brun si sunt bogate in ulei volatil.

In scop gastronomic sunt utilizate tulpinile, frunzele si fructele intens aromate. In tratamentele naturiste sunt utilizate cu precadere fructele.

Coriandru: proprietati si beneficii

Coriandrul este bogat in ulei volatil (linalool, pinen, geraniol, borneol, terpineol, citronelol, carvona, camfor), acizi grasi, substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine, acid cafeic, de asemenea are cantitati impresionante de vitamine (A, B, C, E, K) si minerale (potasiu, fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu).

Aceste substante ofera proprietati carminative, stomahice, bactericide, fungicide si spasmolitice. De asemenea este un tonic natural pentru organism si in acelasi timp are efect usor sedativ.

  1. Previne instalarea diabetului.Studiile realizate recent au aratat ca, compusii din frunzele de coriandru provoaca insulina anti-hiperglicemica. Aceast fenomen ajuta la mentinerea glicemiei in parametrii normali.  Cateva frunze de coriandru proaspete, consumate zilnic, previn instalarea diabetului zaharat, fara a modifica modul de viata.
  2. Scade colesterolul rau din sange.Coriandrina este o substanta chimica care ajuta la metabolizarea lipidelor din sange, deci ajuta la menitnerea sub control a colesterolului rau. In plus coriandrul este bogat in vitamina C si antioxidanti, care favorizeaza arderile la nivel celular si ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
  3. Imbunatateste digestia.Preparatele de coriandru, si frunzele proaspete, consumate cu regularitate imbunatatesc considerabil digestia. Substantele pe care le are in compozitie favorizeaza secretia sucurilor gastrice. Digestia se desfasoara in cele mai normale conditii chiar si cand sunt consumate alimente grele.
  4. Reduc inflamatia provocata de artrita. Cercetatorii au demonstrat ca frunzele proaspete de coriandru au in compozitie elemente care ajuta la reducerea inflamatiilor din organsim. Acest efect a fost observat indiferent de tipul inflamatiei. In cazul persoanelor cu artrita s-au observat  imbunatati considerabile.
  5. Coriandrul lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene.Planta este un antibiotic natural. Uleiurile volatile lupta eficient impotriva agentilor patogeni, iar elementele nutritive ajuta organismul sa lupte si sa se regnereze dupa boala.
  6. Preparatele de coriandru trateaza insomnia, in special cele obtinute din fructe! Uleiurile esentiale ce se regasesc in micile boabe brun-aurii au efect sedativ-relaxant si hipnotiv in corp. Calmeaza nervii si reduc starea de incordare fizica si psihica.
  7. Coriandul imbunatateste respiratia, imbunatateste functionarea sistemului circulator si ajuta in cazurile de intoxicatie cu metale grele.

Coriandru: mod de utilizare si remedii

Coriandrul poate fi utilizat in numeroase moduri:

  1. Proaspat – frunzele si tulpinile au efecte minutate asupra organimului. Pot fi consumate in stare proaspata in salate, sosuri sau alte preparate gastronomice.
  2. Conservat– fructele de coriandru sunt extrem de apreciate in industria conservarii – ajuta la pastrarea si aromatizarea alimentelor.
  3. Ceai– frunzele uscate si maruntite de coriandru au efecte deosebite asupra rinichilor, inflamatiilor din organism si asupra sistemului circulator. Ceaiul de coriandru poate fi preparat prin amestecarea a 200 de ml de ala clocotita cu o lingura de frunze maruntite si uscate de coriandru. Preparatul se acopera si se lasa la odihnit pentru 10 minute, dupa care se strecoara si se bea incet. Ceaiul de coriandru poate fi consumat in orice moment al zilei.
  4. Uleiul de seminte de coriandru. Acest preparat este mai greu de obtinut in casa, insa poate fi cumparat din magazinele specializate. Uleiul amelioreaza simptomele artritei si in acelasi timp are efect hranitor si tonifiant asupra pielii.
  5. Pulberea de coriandruse prepara usor in casa, prin macinarea fructelor bine uscate. Pulberea poate fi pastrata in pungi de hartie in spatii uscate, bine aerisite. Curele cu pulbere sunt recomandate in tratarea bolilor psihice si previn aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase.

Coriandru: contraindicatii si reactii adverse

Efectele minunate ale plantei sunt de necontestat, insa preparatele de coriandru nu trebuie utilizat decat in scop gastronomic de femeiile insarcinate si mamicile care alapteaza.

Excesul de preparate de coriandru poate provoca dureri abdominale si poate afecta apetitul. Este bine sa anuntati medicul terapeut in astfel de situatii.

Persoanele care urmeaza tratamente de lunga durata cu seminte de coriandru pot dezvolta probleme respiratorii, sensibilitate la lumina, dureri in piept.

Semintele de coriandru nu trebuie utilizate de persoanele care sufera de sensibilitate solara, pentru ca pot dezvolta cancer de piele!