Plante
din Grădina Ielelor
Lavanda
Lavanda – planta cu proprietăţi extraordinare
Lavanda sau levănţica (Lavandula angustifolia) este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri.
Cu peste 2500 de ani în urma, egiptenii, fenicienii și popoarele arabe foloseau lavanda și extrase de lavandă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice sau chiar în procesul de mumificare.
Grecii și romanii adăugau flori de lavanda apei de baie pentru a o parfuma și pentru a-și purifica trupul și spiritul. Se consideră că de la acest obicei vine și numele plantei – în latina “lavo” – “a spală”. Probabil că primii cultivatori ai lavandei au fost popoarele arabe, prin intermediul cărora planta a ajuns în Grecia pentru a se răspândi, treptat, în toata Europa și, odată cu trecerea timpului, în toata lumea.
Se cunosc în jur de 30 de specii de lavandă, cea mai cultivată fiind Lavandula angustifolia. Speciile de lavandă se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, astfel nu aceleași specii se cultivă pentru utilizări terapeutice și pentru industria cosmetica sau a detergenților.
Folosirea lavandei în scopuri terapeutice
În scopuri terapeutice se folosesc florile de lavanda. Acestea se detașează de pe axul inflorescenței înainte de deschiderea totală a corolei.
Aroma caracteristică de lavandă, cea care o face atât de căutata în parfumerie și industria cosmetică, este dată de uleiurile volatile extrase din inflorescențe.
- Constituenți principali: acetat de linalil, linalol, acetat de lavandulil
- Origine: zona mediteraneeană, cultivată îndeosebi in Bulgaria si Franța
- Aromă: dulce, florală, de iarbă
- Culoare: incoloră până la galben pal
- Principalele proprietăți și indicații: antiseptic, curativ, antidepresiv, calmant, echilibrant